fredag 22 augusti 2014

Mumsig...


... äppelpaj!

Igår hade jag finbesök på middag! Det var dottern och svärsonen och deras trevliga vänner från Skottland, de är på besök hos dem denna veckan. Och dottern ville att de skulle få träffa lilla mamsen också *fniss* eller var det för de ville bli bjudna på middag! Så efter en rundtur på vackra Österlen tog de omvägen hit....

Vad bjuder man då dessa gäster på, de vill ha typiskt svensk husmanskost och det var Köttbullar med gräddsås och kokt potatis. Så det fick det bli! Till detta serverades smörkokta morötter, hemgjord lingonsylt och pressgurka! Jag fick be dottern förklara att detta verkligen inte är festmat utan vardagsmat hos oss! Men det kändes som jag bjöd på festmat, för de uppskattade det väldigt mycket, till och med lingonsylten! Och jag klarade det ganska bra hålla konversationen, den skotska dialekten är härlig att lyssna på men ibland är det lite svårt att förstå vad se säger, men jag tyckte det gick bra *fniss*


Till efterrätt serverades en väldigt god äppelpaj som gjorde, dotterns uttryck, dundersuccé! Så nu tänkte jag dela med mig av detta fantastiska recept. För visst är det härligt med all frukt som börjar mogna nu, det finns ju så mycket gott att göra med dessa, både nyttigt och onyttigt! I denna paj fanns förutom äpplena, kolasås och pekannötter.(inte nyttigt eller)


Här kommer receptet! Det räcker till 6 personer

2 1/2 dl vetemjöl blandas med en 1/2 dl råsocker och 1 krm salt. Tillsätt 125 g smör och blanda till en smulig massa och arbeta ihop den till en deg.

Dela och kärna ur ca 600 g äpplen och skär dem i bitar/klyftor. Blanda dem med 100 gram pecannötter,     2 msk smält smör eller flytande margarin och 2 dl kolasås, det går bra med färdigköpt.


Lägg i en ugnsfast form och fördela degen över.

Grädda i 200 grader i 25 minuter. Till denna paj serveras vispad grädde!

Ha en härlig helg! Imorgon blir det ett besök på stadens trädgårdsmässa, det brukar vara jättetrevligt!
Kram
Susanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar