söndag 13 juni 2010

Jag har haft en underbar...


... helg!

Som ni kanske vet har vi firat min kära mamma denna helg. Min syster kom ner från Stockholm så vi var alla samlade.

Avfärden började på lördagsmorgon mot Österlen, första stoppet var i Kivik. Därefter fortsatte vi mot Ystad, som är en riktigt mysig stad! Där fanns det många trevliga småbutiker. Innan vi kom till Ystad hade vi en liten picknick vid stranden bestående av ”fuskchampange”, laxmackor och choklad.

Efter shoppingturen i Ystad bar det iväg till huvudmålet, nämligen Herrestad Gästis. Ett jättemysigt litet gästgiveri en bit utanför Ystad. Väl där blev vi inhysta i det gamla fängelset, utan både TV och dator!

Efter en välbehövlig vila intog vi vår 4-rätters gourmetmiddag. Och vilken middag sen, jag har nog aldrig ätit en så god och välkomponerad måltid! Det blev inte sämre av att alla råvaror kom från trakten och kocken kom ut vid varje rätt och berättade vad vi åt och varifrån det kom. Alla kryddor var odlade i deras egen trädgård.

Första rätten:
Sparris från Lavelund med Karlfältsskinka och kryddvinegrette. Sparrisen var mjäll och den kallrökta skinkan var den godaste jag ätit! Det gröna bestod av bland annat strimlad spenat och gurkblad; de var jättegoda, så odlar ni gurkor, ta bladen och strimla fint till salladen.


Andra rätten:
Kalv från Sunnantorp, Örtpotatisbakelse, fänkålssky, glacerade primörer. Men det var mer än så, i rätten ingick även ett fantastiskt gott rotmos med små kryddiga korvar av kalv, och kalvfilén och potatisbakelsen smälte i munnen. Magiskt!


Tredje rätten:
Ost från Villehlmsdals gårdsmejeri. Vi fick 3 olika ostar, fikonmarmelad och en bit knäckebröd. Vilka ostar, har aldrig, och kommer nog aldrig att smaka något liknande. De kostade nämligen 800,- kilot.




Fjärde rätten:
Kardemummapannacotta med rabarber från Kalles kolonilott, jordgubbar och sockerrostade mandelspån. Jag behöver nog inte säga mer!

Och till detta fantastiskt goda viner.

Restaurangen var liten och intim med endast ett 20-tal platser, man kände sig verkligen speciell! Så för en matnörd som mig var detta rena himmelriket!

Presenterna till mamma var också till belåtenhet!

Söndagens hemfärd gick via Ale Stenar till Olof-Viktors i Glemminge, där vi åt en god bakelse och deras egenmalda kaffe på verandan. Miljön där är annorlunda med ett hop-plock av gamla bord, stolar och kökssoffor. Han ni aldrig varit där är det verkligen värt ett besök. Deras smörgåsar är helt sagolika!

Det har varit en jätterolig helg med många tokigheter och skratt!
Imorgon är det Mysiga Måndag!


Susanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar